Lakástalkshow

20+ tévedés, hogy luxuslakást rendeztél be

2016/07/07 • írta: lovasz.laszlo írta: 8 komment

Luxuslakást keresek bérlésre Budapesten, végignéztem több száz hirdetést, ahol a tulajdonos beikszelte, hogy az az ingatlan luxus. Berendezve. Tökéletes lenyomata annak, hogy az elmúlt években ki milyen fotókat, blogokat, katalógusokat látott, filmekből milyen bútordarabot, színt, mintát vagy térelemet akart birtokolni.

Az Airbnb-n még ijesztőbb, mert ott látod a bulin vakuval szembefotózott, piros szemű, izzadt tulajt. Meg az is borzasztó, hogy odaképzeled, ahogy a lakás gazdája elégedetten körülnéz, miután távoztak a kivitelezők, sőt, elképzeled, ahogy él ebben a... hát... mesében.

Lássuk be, nem lehet luxuslakás az a luxuslakás, ahol az alábbiak vannak:

Minimum 200x200-as fekete-fehér érzékien száját harapó nő vagy Marilyn Monroe-portré

Ezen még egy extra virág is van, nem értem az egészet. És ma még láttam néhány Audrey Hepburnt is. Luxus. A képen látható még az ipari mennyiségben felbukkant háromlábú állólámpa is, ami nem egyeduralkodó, mert ilyen filmes lámpa vagy reflektor is nagyon sok van, kb. 30 centire a fotel fölé állítva, hogy olvasásnál mindenképpen ELÉG fény legyen. Olvasásnál.ke_pernyo_foto_2016-07-07_7_39_50.png

Gombbehúzott bőr-, újabban király- vagy élénkkék plüsshuzatos kanapé

Itt egy egész orgia van, izgalmas társasági játékra ad lehetőséget egy vacsoránál: "juj, én a zöldbe akarok ülni, hihi!"

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_34_37.png

Vegyes mintájú cementlap

Kétségkívül olcsóbb a maradék – ezzel az égvilágon semmi gond –, csak manapság indokolatlanul elharapódzott a cementlap-használat. Ez meg így olyan szabad, olyan szertelen!

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_54_02.png

Gipszkartonból kialakított, falba süllyesztett könyvespolc süllyesztett szpotlámpákkal

Egyáltalán: a süllyesztett szpotlámpa.

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_44_21.pngFaltól elemelt vöröses faelem, kék vagy lila színű rejtett világítással

Krómcsöveken álló, üveglapos dohányzóasztal

Feliratos díszpárna

Egyáltalán: feliratok a falon, újságszövegek(általában francia) egymáson, felnagyítva

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_46_34.png

Fürdőkád a nappaliban vagy hálószobában

Gigantikus oltár a televíziónak háttérvilágítással

Dobogóra emelt, magas, bőr gombbehúzott támlájú king-size ágy hatalmas 6x9 méteres térplasztikával a falon

1 millió 600 ezres bérleti díjnál fehér huzatos Ektorp-kanapé

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_26_17.png

Nappaliban hidegburkolat

Juj, milyen otthonos. Bármit elejtesz, az egész házban hallani a csattanást és csörömpölést! A vastag téli zokni csúszik rajta, a gyerekek vidáman tologatják csikorogva az autóikat rajta, és nem aggódsz, hogy felfáznak. Persze, tudom... padlófűtés a permanens repülő porért.

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_49_34.png

Szögletes vécé és bidé

Hatalmas mintás tapéták (nonfi, virágos)

Nyolcadkör íves 7 személyes kanapék (drapp)

Mondjuk itt még kiemelném a kerekeket az üveglapon, a csillárt hozzá, meg a finom ízléssel elfogott nehéz függönyt.

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_33_12.png

Műszálas hosszú szálú szőnyeg (lila)

Arany színű mozaik a fürdőszobában és/vagy előszobában

Három lógó lámpa az étkezőasztal vagy pult fölött

Az, hogy a luxuslakásban az ikeás asztali lámpa ernyője fejjel lefelé lógatva, az illesztéssel direkte kifelé, az már lényegtelen. Három a lámpa. Három. Mindig. Láttam egy hirdetést, amiben kettő volt, de olyan diszkomfort érzésem lett, mint mikor a pólóban bal oldalon a varrásnál nagyon szúrnak a címkék.

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_27_16.png

Két méter átmérőjű falra szerelt óra

???, úgy értem ??? – ja, és milyen kanapé van? Igen! Ektorp!

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_45_47.png

Szürke vagy fekete tüllfüggöny

És most: az extrák!

Három darab – ne legyünk igazságtalanok! – nagyon ízlésesen elhelyezett... hát... befőttesüveg. Zöldek.

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_28_51.png

"Szeretem magam beleb...ni az ágyba. Ilyenkor jó, ha a szivacsozásról visszapattanhatok."

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_41_31.png

Micsoda meghitt pillanatokat hozhat ez a szoba. Azoknak, akiket ide bezártak.

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_33_52.png

Slaggal vagy elárasztással is takarítható konyha.

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_37_56.png

Akiknek nem jutott hely a kanapén, legalább legyen egyformán jó!

ke_pernyo_foto_2016-07-07_16_38_11.png

Én nem bírom tovább. Persze mindenki úgy rendezi be a lakását, ahogy szeretné, nekem csak fura látni, hogy emberek az egójukat hogy akarják helyre rakni pénzzel.

A bejegyzés trackback címe:

https://lakastalkshow.blog.hu/api/trackback/id/tr688871696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Segna 2016.07.09. 08:59:20

Hol itt az irigység? Teljesen igaza van a szerzőnek, borzalmasak ezek a lakások, és semmiképp nem luxusok. Az, h aránytalanul sokat költök egy lakásra v kocsira, az a felesleges értelemben a luxus, nem pedig a különleges, egyedi, magas minőségű értelemben. Persze a luxus fogalma is elég egyedi, szubjektív dolog. Egyre többeknek egyszerűen a nekem drága fogalmával egyezik meg.
Mint látható. Kontrasztként mutathatna legközelebb igazán luxus lakásokat itthonról. Tetszett az írás.

2016.07.09. 13:19:45

Mondjuk, az utolsó előtti konyhás képpel nem tudom, mi baja a posztolónak. Láthatóan az egy igen kicsi konyha, nem nagyon lehet benne kánkánt járni. Viszont egy konyhában fontos, hogy egyszerűen és jól tisztíthatóak legyenek a felületek. Ha 3-szor akkora lenne, akkor befedhetné plüssel, amit akar (túloztam), lesz helye benne, hogy vacakoljon a tiszításával.
Tudom, az én albérletemben is kicsi a konyha, és sajna nem is lehet megnövelni, ha akarnám sem, mert a fala a fürdőével közös. És rohadtul sajnálom, hogy nem csempés mindenhol, hanem vannak szabad falfelületek is, ugyanis a konyha olyan üzem, ahol néha spriccelnek, fröcsögnek, kifutnak dolgok. Amikor ezt a falra teszik, rohadt kellemetlen a kicsi helyen percekig a falat tisztítani (mosható festék), ahelyett, hogy egy mozdulattal letörölné az ember.

Figyel Castro 2016.07.09. 14:09:17

A padlófütéssel mi a baj? Majdnem négy éve lakom full padlófütéses lakásban, és semmi panaszunk rá. Sajnos a nappaliban is parketta van, ahogy a konyha és fürdők kivételével mindenhol, még az előszobában is, ezzel együtt a világ legjobb dolga. egyenletes meleg, lábnak kellemes, takarékos. És nem kell radiátort kerülgetni és takaritani.

parajos tank 2016.07.09. 16:11:39

Mindenek előtt, felősségem teljes tudatában kijelentem, hogy semmi közöm a témához és fingom nincs róla, ki a szerző. Csak böngészgettem random posztok között, amikor belefutottam ebbe az arrogáns megmondóposztba, ami mellesleg teljes fogalmatlanságról árulkodik, és gondoltam elmondom, mit gondolok... de nevezhetjük trollkodásnak is.

Egyrészt a felsoroltak legtöbbjének semmi köze a luxushoz. Dekorációs elemek, amikkel önmagukban semmi baj, de nyílván lehet izléstelenül használni őket. És ezzel bele is csaptam a lecsóba, az izlésen van a hangsúly, ami teljesen szubjektív, hiába gondolja bárki, hogy az ő véleménye mérvadó a témában.

Az a jó lakás, amiben a tulajdonosa otthon érzi magát és az egyéniségéhez igazodik, nem pedig az, amire egy kívülálló macskajancsi azt mondja.

Persze létezik olyan, hogy kifinomultság, de ez, mint az köztudott, nem feltétlenül jár együtt a luxushoz szükséges pénzösszeggel. Lehetne persze pótolni külső erők bevonásával, de erre sem gondol mindenki.

És akkor jön még a kérdés, hogy mi az a luxus, mert bár a címben erről van szó, a posztban nyomát sem találtam. Mi a luxus? Az elérhető legmagasabb ár? Az elérhető legmagasabb minőség? Vagy mindkettő? Vagy egyik sem, hanem ami nekem tetszik és megengedhetem magamnak? Vagy amit már nem engedhetek meg? Vagy mindezek keveréke? És a posztban szereplő dolgok, milyen szempontból számítanak luxusnak? Vagy valami teljesen más szót keresett a kedves posztoló, csak nem találta és gondolta, jó lesz ez is?

Én egyébként, bár a minőségre igyekszem odafigyelni, mindenképp a funkcionális minimalizmusban hiszek. Biztos jól megkapnám, hogy nem is igazi luxi.

parajos tank 2016.07.09. 16:12:53

@Figyel Castro: a padlófűtés g.cijó, csak sokan nem értik, Ráadásul régen a rongyrázás szinonimája volt és ezt nem tudják feledni.

Baró 2016.07.09. 17:06:49

Sziasztok!
Felháborító a poszt. Senkinek semmi köze hozzá, hogy hogyan rendezi be valaki a lakását. A lényeg, hogy jól érezze magát benne. Az is lehet, hogy még most fogja átalakítani, vagy olyan bútort venni, ami jó passzol.

Sokszor olvasok a mai, trendinek mondott lakberendezésekről, de nekem meg az nem tetszik, de nem kapok tőle hányingert, egyszerűen csak én nem így rendezem be a lakásomat, kész.

2016.07.09. 17:49:09

@Baró: Ha jól olvastam, ezeket a lakásokat luxuslakásokként hirdetik. És hát valljuk be, ezek nagyon nem azok, csak annak akarnak látszani: olcsó és ízléstelen bútorok. Ami nem baj, ha a tulaj szereti őket, és szeret köztk élni. A baj az, ha luxusnak akarja eladni.
Szerintem minden kép jogos, kivéve a konyhást, a helyiség kicsi, de fel kell ugye szerelni, és bár lehet, hogy a falra választhattak volna egy világosabb színű csempét, de jobb így, mint szabadon hagyva.

Kertes_Kata 2016.07.09. 22:20:08

@Baró: ez teljesen így is van! Csak gondolom te nem adod ki 'luxuslakás' jeligére turistáknak vagy szerencsétlen magyar bérlőknek. A berendezés akár mindegy is, csak az olcsó Ikea lerágott csont enteriőröket ne nevezzük/higgyük luxusnak. Ennyi. Amúgy mindenki úgy lakik és azt ad ki amit szeretne, csak magát minősíti nagyon butának az, aki 'luxusként' adja ezt a minőséget, illetve a nyugati turisták a fejüket vakargatják, hogy teljesen hülyének nézik-e őket?
süti beállítások módosítása